csütörtök

Google helyezések javítása

Organikus Google-helyezés javítás

google helyezés javítás
Tartalommarketinggel és szemantikus SEO-val a jobb helyezésekért
Amióta a Google kereső a szemantikus összefüggéseket könnyedén feltárva, a fogalmi háló szálait követve mesterséges intelligencia módjára működik és a gépi tanulás révén egyre inkább megérti nemcsak a weboldalak szövegét, hanem az esetlenül feltett kérdéseinket is, azóta a honlap optimalizálás mestersége is jócskán átalakult. Én lényegében három történelmi szakaszra osztanám a keresőoptimalizálás (vagy globálisan a keresőmarketing) tevékenység korszakait.
  1. Linkkatalogusokkal, fórumokkal való operálás (a kezdetektől kb. 2011-13-ig)
  2. PR-cikkekkel való operálás (a 2000-es évektől mind a mai napig)
  3. Releváns tartalom + Szemantikus linképítés (2013 után, de főleg manapság)
Nem véletlen, hogy a releváns tartalom csak a harmadik szakaszban jelenik meg. A Google ugyan több mint egy évtizede sulykolja, hogy a weblapok rangsorolásában az eredeti, adekvát, informatív tartalom játssza a legnagyobb szerepet, minden keresőmarketing szakember tudta, hogy ez nem igaz. Egy erős linkprofillal még a legutóbbi időkben is előre lehetett hozni az organikus találatok között gyenge tartalmú, gyakran nem is keresőbarát honlapot. Mi több, a nem szakszerűen, a keresőcég hivatalos álláspontja szerint illegális, manipulatív eszközöket alkalmazó linképítő munka gyakran büntetlen maradt. A szakma morális tartással rendelkező tagjaira nézve mi sem volt rombolóbb hatású, mint azt látni, hogy még a mai napig uralhatják a találati listákat hitvány tartalmú és a black hat SEO eszközeivel támogatott webhelyek. Ennek azonban lassan vége szakad. Az UNIQUE CONTENT releváns jellege valóban meghatározóvá, elegedhetetlenné kezd válni.


A PR-cikkek elhelyezésével végzett linképítés sokáig a legtisztább, legkevésbé kockázatos SEO-munkának számított. A blogokban, híroldalakon, gyűjtőlapokon elhelyezett tartalmas public relations anyagok és a bennük okos anchor text használatával elhelyezett linkek szinte biztos sikert hoztak - viszont ez sokak számára eléggé macerás módszer: havi több tucatnyi, netán több száz cikk megírása és megjelentetése nem könnyű feladat, mennyivel könnyebb linkkatalógusokat használni - holott ez köztudotten manipulációnak minősül.

Ám egy idő után a PPcikkes módszer is kimeríti saját lehetőségeit: hiába írunk-iratunk és jelentetünk meg új és újabb szövegeket, idővel hatásuk a nullához konvergál. Valamivel jobb eredményre jutunk, ha a szimpla PR-anyagok helyett a tartalommarketing eszközeit használjuk és ezen belül megfelelő stratégiát dolgozunk ki.

Hogyan javíthatók a helyezések manapság?

Első helyen a releváns tartalom


Nem lehet megúszni: kiváló tartalmú keresőbarát weboldalt kell készíteni. Hogy ez pontosan milyen, arról sokszor és sok helyen írtam, itt azt emelném ki, hogy minden egyéb szabályon és ajánláson túl ügyelni kell a kulcsszavas reprezentációra. A kulcsszóhasználat a SEO alapkérdése volt és maradt, aktuálisan annyit érdemes megjegyezni, hogy a kulcsszófelhő megalkotásakor érdemes a látens szemantikai indexálással járó összefüggéseket figyelembe venni. Ennek megfelelően kell eljárni a linképítésben is:

Második helyen a szemantikus linképítés


Ennek lényege egyfelől, hogy a hivatkozásoknak a tartalommarketing eszközeivel ágyazunk meg, vagyis nem csak úgy simán gyártunk és automatikusan publikálunk PR-cikkeket, hanem értékes, eredeti tartalmakkal kell operálnunk, azaz publikációinkat csaknem ugyanolyan műgonddal készítjük és csaknem ugyanolyan alapossággal SEÓzzuk, mint magát az élre juttatni kívánt honlap oldalait. Másfelől a visszacsatolási hálózat létrehozása nem abban áll, hogy minden cikkben linkeljük a céloldalt, isten őrizz!! Ezt vagy hatástalan egy idő után, vagy hátrasorolással jár. Módszerünk ennél sokkal összetettebb:
minden létrejött új tartalmat egy elképzelt szemantikai háló gócpontjába igyekszünk helyezni.
Ha ilyen gócpontokkal (megfelelő webhelyekkel) nem rendelkezünk, a cikk kihelyezése után igyekszünk létrehozni. Azaz minden új cikk a saját jogán válik kisebb-nagyobb linkhálózatok központjává és ezeknek a visszacsatolásoknak a révén tud olyan hatást kifejteni, amelyre egy "csak úgy" kitett cikk linkje soha nem lesz képes.

Nem titkolom: az ilyen munka háromszor-négyszer annyi időt köt le, de a Google általában magasra értékeli és oldalaink előre kerülésével honorálja azt, hogy értelmi-tartalmi, jelentésbeli összefüggésekben gondolkodtunk, és nemcsak a nyilvánvaló egyenes kapcsolatokat, hanem a bújtatott, látens kapcsolódásokat is "felderítettük" tartalomfejlesztő és linkprofil építő munkánk során.


Google pozíciók javítása - Előre kerülés a keresőben

A Google helyezések javítása 2019-ben egyedi és relevánst tartalmú, keresőbarát weboldal készítése, valamint komplex szemléletet követő, a fogalmi háló gócait követő szemantikus linképítés segítségével valósítható meg. Organikus találati helyek javítása - Honlap optimalizálás és keresőmarketing Balla D. Károly szerint, SEO 2019

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése