csütörtök

SEO szakember feladatai

SEO szakember tanácsadás
A tanácsadás a SEO szakember feladata közt szerepel
A SEO az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb online marketing eszköz. Széleskörű tudást igényel, hiszen minden weboldal és téma más és más fejlesztést igényel. Az eredmény jól mérhető és összehasonlítható. De az út, ahogy eljutunk odáig, már többféle lehet.

Ezért könnyen merülhet fel a kérdés, hogy mit csinál egy SEO szakember? Megbízóként mik azok a feladatok, amiket elvárhatunk tőle?

Ebben a cikkben összegyűjtöm a keresőoptimalizálás legfontosabb szakterületeit.


SEO stratégia létrehozása


Minden vállalkozás, minden tevékenység alapvető érdeke, hogy legyen egy stratégia, ami mentén szeretnénk a célunkat elérni. Ezt tervezésnek, stratégia alkotásnak is hívhatjuk. A SEO szakembernek látnia kell azt, hogy hogyan tud fejleszteni a weboldal látogatottságán. Mik azok a részek, amikkel foglalkozni kell, hogy eredmények szülessenek. Ehhez tapasztalatra is szükség van. Az együttműködés során ezt a stratégiát fogja követni.

Ahhoz, hogy meg tudja alkotni ezt a stratégiát, szükség van néhány fontos lépésre. Meg kell ismernie az adott témát annyira, hogy javaslatokat tudjon adni. Kicsit az adott téma szakértőjévé kell válnia, de sajátos módon. Erre vannak eszközök és módszerek, amiket használnia kell.

Ilyen a kulcsszó kutatás, a konkurencia elemzés.

Kulcsszó kutatás


A kulcsszó kutatásról külön cikkeket lehetne írni. A lényege, hogy bizonyos eszközökkel meg kell ismerni az adott ügyfél tevékenységéhez passzoló összes kulcsszót. A legkevésbé keresettektől kezdve a legnépszerűbbekig. Ez órákat, napokat is igénybe vehet. Főleg egy webáruház esetében, ahol több száz, több ezer termékről van szó.

Ha ezt jól csináljuk, akkor olyan kulcsszavakat találunk, amiket az ügyfél eddig nem ismert vagy legalábbis nem használt.

Gyakran hallom ügyfeleimtől, hogy nem gondolta volna, hogy erre a kulcsszóra is keresnek és erre is érdemes tartalmat adni. Pedig számos ilyen eset előfordul és utána mindegyikre szépen érkeznek is a látogatók.

Konkurencia elemzés


A konkurencia elemzést itt ebben az esetben a konkurens weboldalak elemzésére kell érteni. Meg kell ismerni, hogy a témában milyen weboldalak teljesítenek jól és miért. Mik azok az eszközök, megoldások, amik miatt olyan jól szerepelnek. Ez alapján tudni fogjuk azt, hogy mik azok az alapvető rszletek, amikre szükség van. Legyen az tartalom, link, funkció vagy bármi más apró részlet, amire szükség lehet, hiszen a konkurencia megadja a látogatóknak, akkor nekünk is meg kell adni.


Minőségi linképítés


Az előbb szó volt a linkekről. A minőségi, értékes linkek rendkívül fontosak ahhoz, hogy a lehető legjobb helyezést érjük el a lehető legtöbb kulcsszóra. Változatos és természetes linkhálózattal kell rendelkezni. Ezen is kell dolgoznia egy SEO szakembernek. A vendégbologlás nagyon jó módszer, amivel releváns tartalmú weboldalakon lehet szerepelni és onnan linket kapni.

Több SEO szakember is rendelkzik saját tematikus weboldalakkal, amik egy-egy témára épülnek és onnan is tud értékes linket adni.

SEO szövegírás


A szövegírás jelentheti blog bejegyzések, termék leírások, kategória leírások, szolgáltatás leírások vagy a főoldalon szereplő szöveg megírását is. Természetesen érdekesnek, informatívnak kell lennie és az adott célcsoport igényeinek figyelembe vételével kell megfogalmazni. Ehhez is szükséges az alapos kulcsszó kutatás.

A szöveg megírásakor több szerkesztésbeli szempontot is figyelembe kell venni, amik erősítik a szöveg értékét. Ezt is tudatosan, a tapasztalatok alapján kell létrehozni.

 • Fontosak az alcímek, a jól tagoltság, olvashatóság. A meta tagek minden egyes alcímnél és a cikkre vonatkozó meta leírás, title beállítása.
 • Képek optimalizálása.
 • Kategóriák, címkék keresőre optimalizálása.


Technikai hibák feltárása


A technikai hibák, hiányosságok is ronthatják a keresőben való teljesítményt. Tehát ezeket észre kell venni és javítani vagy javítási javaslatokat adni.
Ez vonatkozhat:

 • a webldal gyorsaságára
 • a képek optimalizálására
 • a https átállására
 • a 404-es, 500-as hibák feltárása

...és természetesen még számos más kisebb-nagyobb hiba is előfordulhat.

Analitikai eszközök használata


Van néhány analitikai eszköz, amit rendszeresen érdemes használni. Google Search Console, Google Analytics, illetve ehhez kapcsolódóan vannak SEO szoftverek, mint pl. a Website Auditor

Google Search Console


A Google ingyenes analitikai eszköze, amit a weboldalba telepítve sok hasznos információt kapunk folyamatosan. Megtudhatjuk, hogy...

 • hogyan teljesít kulcsszavakra a weboldal
 • mik az erősebb és mik a gyengébb kulcsszavak
 • az egyes aloldalak hogyan teljesítenek
 • technikai hibákat jelezhet
 • bejövő linkeket jelez
 • össze tudunk hasonlítani 16 hónapon belüli időszakokat egymássalÖsszegzés


Tehát a felsorolt pontokból kiderül, hogy ezekre mind szükség lehet a megbízás során. Azt is el kell dönteni, hogy melyik problémával, mikor foglalkozunk. Nem feltétlenül lehet egyszerre mindent megoldani, a fontossági sorrendet is meg kell határozni. Ezért összetett egy SEO szakember munkája, de az eredmények, amiket el tud érni, igazán jelentősek lehetnek.

Vendégposzt, írta: Ferge Balázs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése