péntek

Pro és kontra lista a 2 medencés mosogatók vásárlásához

Két medencés mosogatók

A medencés mosogatók a kézi mosogatás alapkellékei, hiszen ezek nélkül elképzelhetetlen az alapvető tisztítási metódusok megvalósítása. Természetesen mosogató és mosogató között is komoly különbségek lehetnek, emiatt nem mindegy például, hogy két- vagy három medencés mosogatót választunk. Ennek fényében összeállítottunk egy pro és kontra listát a 2 medencés mosogatók vásárlásához.

Két medencés mosogatók előnyei

A 2 medencés mosogatók esetében természetesen az egyik legnagyobb előny, hogy nagyban megkönnyítheti a kézi mosogatás munkafázisait.

Ez már csak azért is igaz, mert a vendéglátóegységek számára szigorú higiéniai előírások vannak érvényben, aminek következtében például külön kell kezelni a fehéredényeket (felszolgálásra való eszközök) és a feketeedényeket (konyhában használt eszközök). Előbbi esetében a háromfázisú mosogatás az előírt, míg fekete edények esetében két- és háromfázisú mosogatás közül is választhatnak a vállalkozások.

Kétfázisú mosogatás

A kétfázisú mosogatás lényege, hogy a zsíroldás és a fertőtlenítés egy helyen, vagyis ez esetben egy medencében történik meg. Ezt tekinthetjük az első fázisnak. Gyakorlatilag ebben a fázisban kell elérni az edény teljes megtisztítását és kórokozó mentesítését, mechanikai és kémiai úton. Ezt követően a másik medencében, vagyis a második fázis során történik az öblítés tiszta folyóvizes öblítéssel.

A két medencés mosogatók tehát főképp a kétfázisú mosogatásban nyújthatnak segítséget, de egy 1 medencés mosogatóval kiegészítve akár a háromfázisú mosogatási folyamatokban is megállják a helyüket.

Ezen felül azonban még az alábbi előnyöket is megtapasztalhatjuk, ha egy kétmedencés mosogatót választunk:

  • rugalmas méret választék,
  • egyéb extra funkciókkal (felhajtás, csepptálca) is rendelhető.

Két medencés mosogatók egyéb funkciói

A két medencés mosogatók esetében komoly segítséget jelenthet a mindennapi használat során, a csepptálca, mely az öblítés utáni szárításban nyújthatnak hathatós segítséget. Erre a célra a csepptálcákkal egybeépített mosogatókat is vásárolhatunk.

Az felhajtás, mint plusz funkció elsősorban az esetlegesen kilöttyenő víz lejutását gátolhatja a fal, illetve a mosogató között. Ez higiéniai szempontból is lényeges, hiszen így nem telepedhetnek meg kórokozók a mélyedésekben.

Két medencés mosogatók hátrányai

A két medencés mosogatók esetében hátrányként mindenképp érdemes megemlíteni, hogy önmagukban nem láthatják el a háromfázisú mosogatás ,vagyis a fehéredény fertőtlenítés folyamatát, hiszen nem tudjuk elkülöníteni az egyes fertőtlenítési folyamatokat, amik a:

  • zsíroldás
  • fertőtlenítés
  • öblítés

 Összegezve

A kétmedencés mosogatók tehát ideális megoldást kínálnak számunkra, ha kétfázisú mosogatásról van szó, de egymedencés mosogatóval kiegészítve akár a háromfázisú fertőtlenítésre is alkalmasak lehetnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése